Koppelverkoop en sperperiode: wat is het en hoe kan je ervan profiteren?

Tijdens de wintersolden in België kan je fantastische koopjes doen. Toch kan je ook vóór de solden – tijdens de sperperiode – reeds een hoop winkels vinden die kortingen aanbieden van tot -50%, op voorwaarde dat je daarvoor een product 2 keer koopt. Deze vorm van korting heet ‘loppelverkoop’. Hierbij geven we wat uitleg over wat zo’n sperperiode en de koppelverkoop inhoudt. Alsook geven we tips over hoe jij mee kan profiteren van kortingen voordat de solden officieel begonnen zijn.

koppelverkoop sperperiode wintersolden belgie

Sperperiode

De periode van een maand voor de solden wordt de sperperiode genoemd. Deze start voor de winter solden op 3 december, en voor de zomer solden op 1 Juni. Tijdens deze periode mag je als handelaar geen nieuwe kortingen meer aanbieden op kleding, lederwaren en schoenen. Het is wel toegelaten om in die periode koppelverkoop aan te bieden, of de prijs verlagen. Tijdens deze periode mogen handelaars wel uitverkopen organiseren, waarbij de prijs van die producten verminderd wordt. Het is daarbij echter wel verboden om deze “solden” te noemen. De kortingspercentages mogen ook niet opgehangen worden in hun winkel en de korting mag niet gesuggereerd worden door middel van bijvoorbeeld een systeem met een kleurencode. Tegenwoordig wordt overal al korting aangeboden voor de officiële sperperiode. Dat maakt dat deze periode eigenlijk niet zoveel nut meer heeft.

Koppelverkoop

Tijdens de sperperiode wordt er veel aan koppelverkoop gedaan. Hiervan spreken we wanneer een bepaald product uitsluitend te koop is samen met een ander product. Hierbij noemen we het eerste product het “koppelende product” en het tweede product wordt het “gekoppelde product” genoemd. In de meeste gevallen wordt het koppelende product voor een laag bedrag verkoopt, en maakt de handelaar zijn winst grotendeels op het gekoppeld product. Een veelvoorkomend voorbeeld hiervan is de verkoop van extra scheermesjes bij je krabber. De mesjes zijn in dit geval het gekoppelde product, en de krabber is het koppelende product. Ook wanneer je korting krijgt door dat zelfde product minstens twee keer te kopen spreken we van koppelverkoop. Bij het aanbieden van zulke acties mag je als handelaar geen verlies maken op je artikelen.

In België wordt koppelverkoop uitsluitend toegelaten wanneer je beide producten ook apart tegen een gewone prijs kan kopen. In het buitenland is dat niet altijd het geval. Een voorbeeld hiervan is Duitsland, waar je een iPhone enkel kan aankopen wanneer je hierbij een abonnement op de provider T-Mobile neemt.

Fluister solden

Nog een populaire manier om de sperperiode te omzeilen is gebruik maken van fluister solden. In dit geval zeg je als handelaar dat klanten korting krijgen op een bepaald product. Deze korting mag op geen enkele manier geafficheerd worden, en zelfs het suggereren hiervan is ook bij wet verboden. Het is dus een goed idee om tijdens de sperperiode eens te horen bij je verkoper of er nergens korting te scoren valt. Uit een onderzoek van het NSZ (Neutraal syndicaat voor zelfstandigen) blijkt dat van de deelnemende 563 kleding -en schoenhandelaars bijna 1 op 4 aan fluister solden meedoet.

Afschaffing referentieprijs

Vroeger mocht een handelaar korting aanbieden wanneer de verminderde prijs lager lag dan de referentieprijs. Tegenwoordig bestaat de referentieprijs niet meer, en dat brengt chaos. Controleren of een bepaald product wel degelijk verminderd is in prijs is ingewikkelder. Sommige handelaars durven daarvan te profiteren. Het Kruidvat heeft ooit zijn fotokaders in prijs verhoogd, en een week later terug verlaagd naar dezelfde prijs om deze producten zogezegd met korting te verkopen. Hiervoor dus opletten geblazen!

Het hele jaar lang korting scoren?
We kunnen dus stellen dat je het hele jaar lang wel korting te scoren valt, zelfs op schoenen, kledij en lederwaren. Winkeliers durven creatief om te gaan met de wetgeving om zo op legale manieren ook tijdens de sperperiode de beste prijs aan te kunnen bieden voor hun artikelen. Of het nu in de speriode is door middel van koppelverkoop is of fluister solden: Wie zich goed informeert en op voorhand de acties in het oog houdt, kan altijd wel ergens terecht voor een koopje. Dankzij Wintersolden.be zal je alvast geen enkel top koopje hoeven te missen.

Mis niets van de wintersolden. Schrijf je nu in!